Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak dobíjet energii

 ......Regenerace energetického systému člověka


...To, že v každém člověku koluje nějaká energie, je prokázaná skutečnost (existuje např. fotografie aury, lze měřit elektrický náboj v lidském těle, apod.). Podstatné je, že každý člověk je na kvalitě a velikosti své vnitřní energie přímo závislý. Dokud máme energetický systém relativně v pořádku, nemáme příliš velkou potřebu se o jeho stav starat. Avšak v okamžiku, kdy je náš energetický systém oslaben, uděláme proto, abychom energii opět doplnili, většinou opravdu hodně. Jenže ne vždy to je snadná záležitost.

...V současné době existuje mnoho postupů, jak svou energii regenerovat a doplňovat. Tyto postupy jsou vhodné hlavně pro lidi, kteří se aktivně věnují tzv. Cestě osobního rozvoje (nějakému esoterickému, filozofickému či náboženskému směru, který je vnitřně obohacuje). Lidé, kteří se za normálních okolností o osobní rozvoj nezajímají, většinou potřebují energii doplnit z vnějších alternativních zdrojů. 

...Člověk, který nemá dostatek informací o tom, jak energii doplňovat, podvědomě vyhledává alternativní zdroje energie ve svém okolí. Možností, jak získat energii ze svého okolí, je relativně hodně. Nejpřirozenějším zdrojem energie je samozřejmě příroda. Ta obsahuje všechny druhy energií, které člověk potřebuje. Stačí si najít o víkendu čas a navštívit hezké místo na břehu potoka či řeky, ulehnout do trávy nebo na velký kámen, naslouchat zvuku ptáků a hmyzu, vnímat vůně obsažené v povětří a vystavit své tělo slunečním paprskům - v tom okamžiku přijímáme energii všech čtyř živlů, tj. ohně (slunce), země (kámen či hlína), vody (potok, řeka) a větru (povětří jako takové a vůně). Avšak ne každý má příležitost dopřát si procházku ve slunečním dni k nějaké vodě. Potom jsme rádi za další možnosti dobíjení energie, zvláště pak za takové, které můžeme v klidu a pohodlí realizovat doma.
Prvním způsobem dobíjení energie je nabíjení životní síly pomocí svíčky. Pro tento postup je nejvhodnější čajová svíčka v kelímku, případně svíčka konzumní nebo menší svíčka ze včelího vosku. Svíčku je nejvhodnější zapálit tak kolem šesté hodiny večerní, přičemž by měla být uložena na talířku nebo jiné podložce, která by zajistila bezpečné vyhoření. Svíčka zapálená navečer bude svítit ještě v době, kdy se odebereme k spánku. Měla by dohořet v místnosti, kde spíme. Účinek je možné posílit křišťálem umístěným pod polštář, případně miskou s kuchyňskou solí umístěnou někde poblíž hlavy. Křišťál i sůl budou napomáhat pročištění energetického systému a odvedení negativní energie. Křišťál bychom měli ráno vždy opláchnout pod studenou tekoucí vodou, sůl je zapotřebí každopádně vyhodit.

...Dalším prvkem ovlivňujícím naše energetické pole je samozřejmě použití vody k očistě. Ve skutečnosti pro každého člověka znamená každé mytí nejenom očistu fyzického těla, ale také pročištění energetického obalu v omývané oblasti. Voda má velký vliv na psychiku, a to hlavně na sféru mezilidských vztahů a na emocionální oblast. Vodu jakožto samostatný element můžeme využít několika způsoby. Energii vody doplníme do organismu především klasickou koupelí. Přidáním soli, aromatického koupelového oleje nebo rašelinového koncentrátu Balneol napomůžeme zvýšení harmonizačního účinku koupele. 
Jestliže cítíme potřebu opravdu se dobře energeticky očistit, pak je vhodnější volit sprchu a teprve potom může následovat koupel. Sprchou jsou z našeho biopole proudem vody negativní energie vyplavovány a vzápětí odváděny z našeho dosahu. Proud vody bychom měli vždy směrovat ze shora dolů a určitě ne kolmo na tělo (tím jakoby vtlačujeme energie obsažené v energetickém obalu do svého organismu). Jestliže chceme očistit i svůj energetický obal, pak bychom měli sprchovat i kruhový prostor kolem našeho těla a to do vzdálenosti cca 15 až 30 centimetrů. 

...Energii můžeme také dobíjet pomocí kamenů, zástupců elementu země. Kameny mají možnost poskytnout svou nashromážděnou energii někomu či něčemu jinému. Všeobecně se může říci, že červené, oranžové a žluté kameny posilují především fyzické tělo a mají velký vliv na životní sílu (jaspis, granát, rubín, karneol, topaz, citrín). Zelené, růžové, bílé a bezbarvé kameny mají především harmonizační účinek a ovlivňují jak fyzickou tak i psychickou složku člověka (malachit, avanturín, smaragd, růženín, kunzit, křišťál, diamant, bílý chalcedon). Modré a fialové kameny působí především na psychiku (lapis lazuli, sodalit, ametyst, čaroit, chalcedon). Hnědé kameny mají za úkol energetický systém člověka uzemnit (jaspis, achát, tygří oko). 
Kameny ovlivňující fyzické tělo je lepší nosit po kapsách, případně si s nimi hrát v dlani, kameny určené k harmonizaci a ovlivňující psychiku můžeme také nosit po kapsách a dotýkat se jich, ale také je možné nosit zavěšené na krku jako talisman, případně jako náušnice. Náramky osázené kameny mají za úkol spíše vytvářet určitý energetický filtr, který chrání vedlejší čakru dlaně před příjmem nežádoucí energie, se kterou si v daném období nedokážeme poradit, případně zajišťuje pročištění přijímaných energií od negativních vlivů.

...Sice existují přehledy které kameny patří ke kterým znamením. Ve skutečnosti bychom si měli vybírat kameny hlavně podle vnitřního pocitu - který kámen mne zaujal, ten je pro mne v tuto chvíli nejvhodnější. Propojením energetického systému člověka a kamene dochází k energetické výměně, kdy negativní energie přesouváme do kamene a zpátky získáváme energie, které nás posilují. To je také důvod, proč bychom měli kameny občas očišťovat. Nejvhodnějším způsobem je zasypat kámen solí, nechat jej zasypaný alespoň 24 hodin, sůl pak vyhodit a kámen opláchnout v proudu vody. Jestliže ale budete cítit, že konkrétní kámen potřebuje očistit jiným způsobem, neváhejte a zrealizujte svůj nápad. Většinou u kamenů dochází k zahlcení emocionální úrovně energetického systému kamene. Takový kámen náhle jakoby vyhasne, případně se nám z ničeho nic přestane líbit a dost často (zvlášť v případě šperku) se z nepochopitelných důvodů ztratí.

...V okamžiku, kdy člověku není zrovna nejlépe, nepatří element vzduchu k nejvhodnějším energetickým zdrojům. Tím je myšleno klasické dobíjení ve větrném prostředí. Element vzduchu je nejméně stabilní a přitom silně podporuje tvůrčí procesy, takže u člověka, který se necítí zrovna nejlépe, bude vyvolávat nepříjemné pocity. Nicméně s elementem vzduchu souvisí jeden obor, který má na lidský organizmus výrazný vliv. Tímto oborem je aromaterapie, nebo-li léčba vůní. Samotný obor je relativně složitý a proto je lepší se poradit s odborníkem. Nicméně jako návrh pro zajímavou kompozici, která má výrazně uklidňující vliv, je použití aromatických olejů bergamot a ylang ylang v poměru 2:1 v aromalampě. 

...Pro tzv. laiky má v neposlední řadě velký přínos dobíjení energie pomocí energetických obrázků. Všeobecně můžeme tvrdit, že jakýkoliv předmět či obraz v našem okolí, který si můžeme prohlédnout, je pro nás možným zdrojem energie. Pro dobíjení energie pomocí obrazů je vhodné si uvědomit, jak na nás působí různé tvary a barvy.

...Trojúhelník má schopnost proniknout skrze tzv. energetické bloky, čímž je uvolní. Protože uvolnění bloků bývá často spjato s vedlejšími projevy, je vhodné vyobrazení trojúhelníku kombinovat se čtvercem nebo kruhem. Čtverec představuje určitou formu opatrnosti, která se projevuje pomalejší přesto však dynamickou energií umožňující pozvolné a nenásilné uvolnění energetických bloků. Energie kruhu má odlišný charakter, neboť se nepohybuje určitým směrem, jako je tomu v případě rohů trojúhelníku a čtverce, ale přelévá se vířivým pohybem uvnitř vymezeného prostoru. Kruh je vhodný hlavně pro statické doplnění energie do energetického systému člověka, a to i za předpokladu, že posílí i negativní složky energií (nejedná se o něco špatného, protože negativní energie člověk potřebuje jako hnací motor na své cestě osobního rozvoje). 

...Čára umístěná do obrazce, která je bez šipek nebo je opatřená šipkami na obou stranách, umožňuje energii proudit dvěma směry. Šipka vytvořená na jednom konci čáry vede energii jedním směrem. Také je možné na jednom konci čáry udělat výrazný bod. Tento bod je považován za začátek energetického proudu, nebo-li jej můžeme považovat za protějšek jedné šipky na čáře.
Svým tvarem je velmi zajímavá čára stočená do spirály. V obrazci se můžeme setkat se spirálou stočenou ve směru a v proti směru hodinových ručiček. Spirála, která se točí po směru hodinových ručiček, nám energii dodává - nabíjí nás, spirála točící se v proti směru hodinových ručiček, nám energii odebírá - čistí nás. 

...Jak již bylo naznačeno, při dobíjení organismu jsou kromě tvarů důležité také barvy. Vliv jednotlivých barev v tomto pojednání se opírá o barvy jednotlivých čaker - energetických center člověka - a jim přináležejících vlastností. 
Červená barva ovlivňuje fyzické tělo a jeho projev. Je vhodná především na posílení fyzické síly a ke zlepšení jakékoliv fyzické činnosti. Dále pak posiluje kosti, svalovinu a krvetvorbu. Je nezbytná při realizaci očistného procesu od negativních energií.
Oranžová barva doplňuje životní sílu, posiluje vitalitu člověka, posiluje tvůrčí potenciál, ovlivňuje spodní polovinu břicha, tj. má vliv na střeva (zvláště pak na tlusté a slepé střevo), na močový měchýř, na ledviny a na rozmnožovací orgány. Svým charakterem má oranžová barva vliv na sexualitu člověka.

...Žlutá barva pomáhá uklidnit rozbouřené emoce, případně nalézt životní radosti. Jestliže je člověk v psychickém útlumu, pak žluté tričko nebo svetr může být vhodné východisko. Žlutá barva působí na horní polovinu břicha, především na žaludek, žlučník, slinivku a tenké střevo. Při nevolnosti či problémech se žlučníkem je možné utlumit, případně odstranit, tyto problémy představou žlutého míče nebo slunečnice v oblasti solar plexu (trojúhelníku).

...Zelená barva posiluje a zkvalitňuje mezilidské vztahy. Má vliv na city a lásku, a také může ovlivnit lidské ego. Na fyzické úrovni má vliv na srdeční oblast, plíce, slinivku, na páteř (hlavně v oblasti mezi lopatkami), na kvalitu krve a také má velký vliv na kůži (napomáhá mimo jiné při léčení ekzémů). Zelená barva posiluje vztah k vnímání krásy.

...Bledě modrá barva má vliv především na schopnost komunikace a vyjadřování se (komunikace = schopnost dokázat něco vyslovit, vyjádření se = dokázat nahlas vyslovit to, co máme uspořádáno uvnitř sebe tak, aby to bylo pro ostatní srozumitelné). Působí na oblast krku, tj. na hlasivky, dýchací cesty, dále má vliv na dolní čelist a jazyk, a také na krční páteř.
Tmavě modrá barva působí na psychiku, na rozum, logiku i intuici. Výrazně působí na oblast hlavy - má vliv na stav očí, může pomáhat při bolesti hlavy (ne při migréně - ta souvisí s přebytkem barvy oranžové), má vliv na stav čelních dutin a na kvalitu sluchu.

...Fialová barva je spojována především s intuicí. Její vliv se projevuje v oblasti horní poloviny těla, ale je to barva, jejíž účinnost je podmíněna celkovým stavem člověka. Proto může být fialová barva lépe přijímána v kombinaci s barvou jinou. Fialová barva je všeobecně prezentována jako barva duchovní. Nicméně realita je poněkud složitější, protože v případě, že je fialová barva laděná více do červeného odstínu, napomáhá k nárůstu tzv. duchovní agresivity.
Bílá barva v sobě obsahuje všechny barvy a proto je považována za barvu univerzální. Představuje čistotu a svým způsobem napomáhá překonávání těžkostí tak, že do sebe negativní informace přijímá, integruje je a tak je místo násilného odstranění dělá stravitelnými. 

...Černá barva je všeobecně považována za negativní a omezující barvu. Nicméně záleží hodně na našem přístupu vůči ní, jelikož je vlastně negativní barvou barvy bílé. Proto také může černá barva plnit stejnou funkci jako barva bílá, záleží na našem osobním postoji vůči ní.
Hnědá barva je barvou, která má vliv na naše rozhodování. Jednak nás spojuje s realitou a zároveň na nás působí na podvědomé úrovni jako pokušitel (čokoláda je také hnědá a jak některé lidi pokouší). Má vliv na srdce, na trávení všeobecně, zvláště pak na játra. Hnědá barva by se měla používat velmi opatrně, skoro by bylo lepší ji vytvářet složením z barvy zelené a červené.
Na základě výše uvedených informací si můžeme dovolit začít experimentovat s energetickými obrazci. Neměli bychom se v tvůrčím procesu nikterak omezovat. Nejdřív bychom měli dokončit vytvářený obrazec, následně procítit jak na nás působí a nakonec jej buď použít pro dobíjení energie nebo jej roztrhat a vyhodit. 

...Jako příklad je zde uveden obrázek pro energetické nabíjení tekutin. Tento obrázek je vytvořen ze spirály vyjadřující energetický zdroj, z trojúhelníku opatřeného třemi body poznání napomáhajího očistě, pronikání a pochopení souvislostí, ze čtyř znamení pro jednotlivé elementy zajišťujících energetické doplnění, ze dvou čar s šipkami, které mají na starosti posílení látkové výměny a ze smyčky napojené na spirálu, do které je možné vepsat řídící myšlenku (např: harmonizuji se). Obrázek by bylo vhodnější pro zvýšení účinnosti překreslit, protože tak docílíme maximálního spojení mezi energetickým polem obrázku, energetickým nábojem, který obrázek vytvoří v tekutině a mezi naším organismem. Samotné nabíjení tekutiny by mělo probíhat alespoň jednu hodinu tak, že tekutinu v nádobě postavíme na střed spirály.Ale prosím nepřežeň te to i nadbytek energie bývá škodlivý

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář